open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


 

Programma 2022

Open klooster mini retraite 9 & 10 juli 2022 (met evt. een extra aankomdag op 8 juli)
Plaats: Heilig Hart Klooster in Steyl, nabij Venlo
Thema: De dood en het leven, n.a.v. het boek Twee(de)ling van Maria van Raak, een dagboek geschreven in een periode van rouw
M.m.v. Maria van Raak, Maaike Meijer, Geneviève Colsoul (o.v.), Jan Oegema
Kosten 150 euro, bij aankomst op zaterdag. Bij aankomst op vrijdag 50 euro extra

We zijn blij een nieuw initiatief te kunnen aankondigen: de Open Klooster Zondag, naam voor een miniretraite van 24 uur. Idee is dat je aankomt op zaterdagavond en je dan in stilte voorbereidt op het inhoudelijke programma van de volgende dag. Het weekend volgt als al onze retraites het ritme van de getijden.

1e Zondag. De dood en het leven / Maria van Raak
De eerste Zondag is op 9 en 10 julij 2022 in Steyl, bij Venlo. Onze leidraad is een recent boek van dichteres Maria van Raak, ‘Twee(de)ling’, een dagboek ontstaan in de periode na het overlijden van haar tweelingzus, taalrijk, diepvoelend, onderzoekend en met een open blik voor alle facetten van rouw, zowel de ontwrichtende als de verlichtende. Op zondag zal er een interview zijn met Van Raak en kunnen deelnemers daarop reageren. Maaike Meijer, Geneviève Colsoul (o.v.) en Jan Oegema lezen een korte tekst voor waarin ze voortdenken op ‘Twee(de)ling’, puttend uit eigen ervaringen en inzichten. Voor hun bio’tjes, zie na de afsluiting.

‘Twee(de)ling’ is nog niet in de boekhandel verkrijgbaar. Heb je belangstelling, stuur dan een mail en we sturen je het boek toe.

Als gezegd bestaat er de mogelijkheid de retraite een dag eerder te beginnen, op vrijdag 8 juli. Op die die dag en op zaterdag overdag is er geen programma, wel eten we gezamenlijk (als altijd in stilte). Wil je graag die dag erbij, dan bedragen de meerkosten 50 euro. Heeft dat je voorkeur, meldt dat dan als je je opgeeft.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar annette.bak@kpnplanet.nl. Je deelname is bevestigd na overmaking van 150 Euro op NL30 INGB 000 44 272 39 ten name van Jan Oegema, onder vermelding naam en data van het weekend. Je kunt kosteloos annuleren tot acht weken voor aanvang. Daarna volgt geen restitutie en wordt je vriendelijk verzocht het overgeboekte bedrag te beschouwen als donatie.

2e Zondag. Ziekte en zintuigen / Virginia Woolf
De tweede Zondag is op 29 en 30 oktober in Denekamp, in Twente. Centraal staat een prachtig essay van Virginia Woolf , ‘On being ill’, vertaald in een klein boekje met essays van twee dichteressen die allebei bekend zijn met chronisch ziekzijn, Lieke Marsman en Mieke van Zonneveld. Titel: ‘Over ziek zijn’. Programma wordt nog bekend gemaakt. Kosten circa 150 euro. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar annette.bak@kpnplanet.nl.

 
 

 

 
RitzDzign