open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


 

Programma 2021/2022

Leesclub met Jannie Regnerus rond haar nieuwste roman Het Wolkenpaviljoen
Wanneer? Zaterdag 25 september van 14.30-16.30 uur
Waar? Waterwerk 42, 3063 HB  Rotterdam (tram 21 en 24)
Kosten? 15 euro, contant te voldoen
Na afloop soep met brood. Maximaal 10 deelnemers (op 1,5 m afstand van elkaar)
Opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl

Jannie Regnerus maakt in haar vertellingen graag gebruik van contrasten. Daartussen komen mogelijke antwoorden tevoorschijn. In Nachtschrijver is dat zien en niet zien. Wat is dat eigenlijk zien? In De Ent worstelt de jonge dromende Rixt met de stilte van het dorp waar ze opgroeit. Wat is stil?

Ook in Het Wolkenpaviljoen, de roman die vorig jaar verscheen, zien we contrasten. Waarom voel je je soms ontheemd in je eigen huis? Wat is eigenlijk thuis? Wat is geborgenheid? Hoe bouw je dat? Het zijn de vragen van Luut. Hij is architect en het is zijn vak om huizen te bouwen, maar komt tot de conclusie dat hij niet meer weet hoe je van een huis een thuis maakt. Hij reist van Amsterdam naar Japan, en van het nu naar zijn jeugd op het Friese platte land, waar zijn vader als metselaar het gezin onderhield. Daar vormde zich zijn eerste droom.

“Dat zijn vader loopstallen en loodsen metselde was aannemelijk, werk was werk, er werd thuis niet over gesproken. Luut fantaseerde dat zijn vader ’s ochtends naar een afgelegen kavel reed om daar een wolkenpaviljoen te bouwen. Een slanke toren met een stenen wenteltrap die hem dag na dag een stukje dichter bij de wolken bracht, zo hoog dat hij ze bijna kon aanraken.”

Jannie Regnerus (1971) is beeldend kunstenaar en schrijver. Vóór Het Wolkenpaviljoen schreef ze de romans De ent (2009), Het lam (2013) en Nachtschrijver (2017). Ze debuteerde met twee reisboeken over respectievelijk haar verblijf in Mongolië (2005) en in Japan (2006). Op YouTube zie je haar in gesprek met Wim Brands over Het lam. www.vpro.nl/boeken.html

De leesclub begint met een kort gesprek tussen Jannie Regnerus en Karen Voors. Daarna volgt een kringgesprek waarbij we het rijtje afgaan met de uitnodiging aan elke deelnemer om haar of zijn indrukken te verwoorden. 

Regnerus’ boeken zijn niet dik. Probeer of je naast Het Wolkenpaviljoen nog een tweede boek kunt lezen.  

Winterklooster 2022 rond Dorothee Sölle

Maandag 7 t/m vrijdag 11 februari 2022
Heilig Hart Klooster, Steyl
Onder leiding van Annette Bak en Jan Oegema
Bijzondere gast herfstklooster: dr. Andreas Wöhle
Kosten ca. € 425. Aantal deelnemers: max. 24 gasten

Een retraite waarin we een week stilstaan bij het leven en werk van Dorothee Sölle (1929-2003). Een veelzijdige en invloedrijke vrouw, dichteres, luthers theologe, organisator van het “Politieke Avondgebed” en auteur van boeken waarin ze mystiek zowel praktisch als politiek maakt: De heenreis en Mystiek en verzet.

Bijzonder is haar versie van de mystieke weg: geen ‘via negativa’ maar een ‘via positiva’, een van vertrouwen en hoop. Een weg die begint met iets wat iedereen kent – verwondering, het elan van het nieuwe begin – die overgaat in leren loslaten (van patronen, overtuigingen, behoeften) en die uitmondt in de durf te vechten voor meer rechtvaardigheid en een schonere aarde.

Sölle zelf vecht daarbij ook voor een schonere taal. Het is opvallend hoe eenvoudig en direct ze schrijft, vooral in de jaren zeventig. Simpele woorden, beelden, symbolen, maar messcherpe zinnen en observaties. Van haar gedichten kun je schrikken, evenals van de openingspagina’s van De heenreis.

Tijdens de retraites bekijken we films, zingen we en bespreken we gedichten in een contemplatieve dialoog. De week begint met een inleiding door Andreas Wöhle, die ooit in Hamburg theologie ging studeren vanwege Sölle, vier jaar lang haar student-assistent was en nu een boek over haar voorbereidt. In deze week volgen we eigen getijden (dus los van die de zusters).

Dr. Andreas Wöhle is theoloog, president Evangelisch-Lutherse Synode in de Protestantse Kerk en predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam.

Je kunt je opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl. De belangstelling is groot, houd rekening met een plekje op de wachtlijst.

 
 

 

 
RitzDzign