open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
  

Stilvallen

Het Open klooster start met een nieuw soort stilte-retraite, Stilvallen geheten. De retraite duurt vier dagen, elke dag bestaat uit vijf blokken van anderhalf uur waarin je mediteert, zingt en beweegt.
 
De laatste 24 uur van de retraite komt daar iets bij: een wake bij het altaar geïnspireerd door de eeuwig durende aanbidding zoals die in sommige kloosters nog gangbaar is. 24 uur lang zit er iemand bij het altaar, per half uur iemand anders, deelnemers lossen elkaar af tot het etmaal is volgemaakt, ook de nacht door. De eerste acht uur staat Maria op het altaar, de tweede acht uur Kwan Yin, de laatste acht uur is het altaar leeg – op een kaars na.

Met een groep van 12 mensen betekent dit dat elke deelnemer vier keer bij het altaar zit. 
 
Het zingen en het bewegen is sterk repetitief. We zingen bijvoorbeeld een half uur lang het Onzevader of een half uur lang de Gayatri mantra (de oudste mantra die er is). Herhaling is er ook bij het bewegen, dat kan bestaan uit een serie eenvoudige yoga-oefeningen of een aantal dansfiguren in een kring.
 
Tijdens deze retraite zijn er geen overdenkingen of tekstbesprekingen in een Contemplatieve dialoog. Ook de maaltijden zullen in stilte zijn (maar dat is ook bij de andere retraites het geval).
 
Er zijn twee redenen om deze retraite te willen organiseren. Ten eerste het verlangen naar retraites die minder inspannend zijn dan de gewone Open-kloosterretraites (die altijd óók in het teken staan van ontmoeting en daarmee een sterk sociale component hebben). Ten tweede het verlangen om stiltemeditatie te combineren met zingen en bewegen.
 
Plek waar we de eerste keer zullen stilvallen is Rosario in Bever, België, een culturele pleisterplaats annex logies in een voormalig nonnenklooster (met een prachtig kerkgebouw). Er wordt heerlijk gekookt, vegetarisch én biologisch. Zie www.rosario.be


 
 

 

 
RitzDzign